SK | EN

Aeropress, najlepšia káva za najmenej peňazí

  • 27.01.2015
  • 2098
  • recept
    kava
    inspiracia
Spoznajte spôsob, ktorým si pripravíte vašu kávu cez Aeropress. Novinku, vďaka ktorej môžete za málo peňazí dostať z vašej kávy skutočne veľa chuti a povzbudenia. Túto mašinku odporúčame zo skúsenosti ako najlepšiu "hackersku" prípravu kávy, nech ste kdekoľvek. Prečítajte si kompletný návod, aj často kladené otázky a vyťažte z vášho Aeropressu maximum.










Základy prípravy dvojitého espressa, alebo 250 - 300ml POWER coffee: 

  1. Z nádoby Aeropress odstráňte vrchnák a piest. Do vrchnáku vložte filter a premyte ho teplou vodou.
  2. Otočte nádobu Aeropressu naopak a vsypte do nej 1 kopcovitú Aeropress naberačku kávy pomletej o niečo hrubšie ako na espresso (viď obrázok mletia).
  3. Do nádoby pomaly nalejte 50 ml horúcej vody. V prípade POWER coffee odporúčame teplotu 82°C - 88°C. Teplota má priamy vplyv na výslednú chuť podľa vášho gusta. Takto môžete experimentovať a neustále hľadať to pravé orechové.
  4. Asi 20 sekúnd miešajte vodu s kávou pomocou Aeropress miešadla a následne dolejte zvyšok vody až po vrch.
  5. Podľa vašich preferencií extrahujte kávu 40 sekúnd až 3 minúty (max.) Dlhší extrakt bude výraznejší chuťovo, ale aj kofeínovo.
  6. Po extrakcii zatočte zhora filter s tesnením, obráťte Aeropress do vašej šálky a pretlačte za 20 až 30 sekúnd, až pokým medzi piestom a filtrom neostane len káva. Jemný tlak je kľúčom k ľahkému AeroPressovaniu.

Takto si pripravíte “ako keby” dvojité espresso, alebo s doliatím vody lahodnú filtrovanú kávu, ktorá je skvelým základom pre POWER raňajky, do ktorých pridáte už len maslo a kokosový olej. 


Detailné video prípravy Power Coffee Aeropressom 



Čistenie a skladovanie:


Aj keď vám od začiatku môže pripadať Aeropress trošku komplikovaný, po niekoľkých prípravach získate takú prax, že sa ani nenazdáte a budete si vedieť vašu kávu pripraviť v priebehu 5 minút aj s kompletným čistením.


Po príprave len odložte vrchnák. Stlačte piest, aby ste vytlačili „puk“ použitých usadenín do koša (hodí sa do kompostu alebo ako hnojivo) a opláchnite a/alebo zotrite usadeninu, ktorá zostala na gumovom tesnení. Tesnenie už vyčistilo samotnú nádobu, takže ďalšie čistenie nie je nutné.


Po použítí vždy vytlačte “puk” hneď po príprave a skladujte váš AeroPress s úplne stlačeným alebo úplne vytiahnutým piestom. Skladovanie nestlačeného tesnenia ho roky uchová vzduchotesné. 


Špeciálne tipy 

  • Pre vašu prípravu neexistujú striktné pravidlá, pričom môžete použiť 1 - 4 naberačky pomletej kávy. Každá AeroPress naberačka predstavuje jedno espresso alebo 150 ml americkej kávy. Do nádoby nalejte horúcu vodu po číslo, ktoré zodpovedá počtu naberačiek.

  • Použitím Aeropressu môžete pripraviť plnú kanvičku kávy rýchlejšie ako prekvapkávaním. Dve troj- až štvornaberačkové stlačenia zavŕšené horúcou vodou zaplnia väčšinu termosiek.

  • Ak si kávu meliete sami, použite AeroPress lievik na presypanie kávy z mlynčeka do Aeropress nádoby. Naberačka zŕn sa rovná naberačke pomletej kávy. Ak vám ide stláčanie príliš ťažko, skúste tlačiť jemnejšie a/alebo použiť hrubšie namletú kávu. Na jednonaberačkové stlačenia môžete použiť najjemnejšie mletie, aké máte k dispozícii.

  • Piest sa dá používať ako odmerka na vodu. Dvetisíc filtrov využíva asi toľko papiera, ako jedny mestské noviny, takže sa nemusíte cítiť vinní, že filtre vyhadzujete. Avšak, každý filter môžete použiť opakovane viackrát, iba ho opláchnite tečúcou vodou - rozhodnutie je na vás. Ak používate filter znovu, vytiahnite piest a pripevnite vrchnák s mokrým filtrom na nádobu. Tak sa pri sušení filter nepokrčí a vy budete pripravení na ďalšie stlačenie.

Často Kladené Otázky


Akú hrúbku mletia mám použiť?

Z osobných preferencií odporúčame ručný mlynček, čerstvé mletie a hrúbku - o niečo hrubšie ako na espresso. Ak používate čepeľový (elektrický) mlynček, pustite ho na 20 až 30 sekúnd. Na jednonaberačkové stlačenia môžete použiť aj mletie na espresso. Jemné mletie umožňuje pripraviť kávu s veľmi silnou chuťou.


Prečo odporúčate teplotu vody 82°C až 88°C v prípade svetlejšieho praženia?

Všetci naši degustátori, od milovníkov kávy až po kávových profesionálov, preferovali tieto teploty. Dodávajú lahodnú, silnú chuť bez horkosti a kyslosti, ktoré prichádzajú s teplejšou vodou. Z vašej kávy dostávate zaujímavejšie a komplexnejšie chute.


Ako dosiahnem správnu teplotu vody?

Sporák: Použite teplomer a experimentujte, aby ste zistili, ako dlho trvá zohriať želané množstvo vody na potrebnú teplotu. V budúcnosti dávajte zohrievať rovnaké množstvo vody na rovnaký čas.

Konvica: Vložte teplomer do hrdla konvice a vodu zohrejte na želanú teplotu. Prípadne nechajte vodu po prevarení odstáť 5-10 minút.

3/4 času na var: Odmerajte, ako dlho trvá zovretie želaného množstva vody v konvici alebo na sporáku. 3/4 tohto času sú potrebné na dosiahnutie správnej teploty pri rovnakom množstve vody.


Ak nepoužívam obrátenú metódu „invert“, tak trochu vody prekvapne cez kávu a filter ešte pred miešaním. Je to v poriadku?

Je to úplne normálne a neovplyvní to konečný nápoj. Ak pred miešaním pretečie veľa vody, nezabudnite použiť mletie ako na prekvapkávanie a naliať vodu pomaly, hlavne počas prvých sekúnd, aby sa pomletá káva navlhčila.


Robím niečo zle, keď ide stláčanie ťažko?

Silný tlak stlačí “puk” kávy a zablokuje prietok. Jemný tlak je kľúčový. Jemne zatlačte piest dole asi 0,6cm a potom pokračujte v rovnakom tlaku, zatiaľ čo piest klesá k pomletej káve. Nechajte pracovať tlak vzduchu v nádobe. Ak ide stláčanie napriek jemnému tlaku ťažko, výskušajte hrubšie mletie.


Ak robím len jednu šálku, môžem pretlačiť celý objem vody cez press?

Áno, ale keď cez pomletú kávu tlačíte celú šálku vody, uvoľňuje sa horkosť. Rozriedením pretlačenia veľkosti espressa horúcou vodou dosiahnete omnoho jemnejšiu kávu.


Ako spravím latte?

Latte je espresso zmiešané s horúcim mliekom. Buď môžete pridať horúce mlieko do espressa, alebo pridajte studené mlieko a potom zohrejte latte v mikrovlnnej rúre.


Ako si pripravím rannú POWER coffee s kokosovým tukom?

Jednoducho do pripravených 150-300 ml aeropressovej kávy prihodíte lyžicu masla a lyžicu kokosového mlieka. Vezmete váš mini mixérik (alebo kľudne aj ponorný mixér) a zmes kompletne vyšľaháte. Viac detailov o tom, ako sa vyvarovať prípadným chybám nájdete tu v návode pre elimináciu chýb prípravy.


Sú plasty Aeropressu zdravotne nezávadné?

Pri Aeropresse ste úplne v bezpečí. Použíté plasty sú netoxické a bez BPA (bisfenolu A) či rôznych ftalátov.


Môžem dať AeroPress do umývačky riadu?

Môžete ho umiestniť do vrchného regálu, ale ľahké opláchnutie úplne stačí, pretože piest nádobu vyčistí.


Kde si šikovne kúpim Aeropress s garanciou návratnosti peňazí v prípade nespokojnosti?

Pozrite si http://shop.powercoffee.sk/collections/power-prislusenstvo prihoďte si k Aeropressu aj balíček kávy a získajte nie jen garanciu, ale aj dopravu zdarma. 


Kde dostanem kúpiť ďalšie AeroPress filtre?

Kontaktujte nás na objednávky@powercoffee.sk a my vám radi filter doručíme.


Čo ak potrebujem náhradnú súčiastku?

Kvôli objednávke náhradných častí kontaktujte distribútora vo vašej krajine uvedeného na www.aerobie.com alebo zavolajte Aerobie, Inc. na čísle 1-650-493-3050. Ďalšie detaily nájdete na stránke oficiálneho distribútora pre Sk a Cz ARENA PRAHA S.R.O.. , Tel: 420 283 911 168, Email: arenaczech@volny.cz, www.arena-praha.cz